Alles op z’n tijd.

Te krampachtig

Geduld is een schone zaak, alleen wat doe je als geduld hebben niet je sterkste eigenschap is? Zeker nu in de afgelopen jaren ons geduld erg op de proef is gesteld. Maar nu weet ik waarom het deze keer zo lang op zich heeft laten wachten. Bijna een half jaar waren we bezig om een afspraak te maken voor een ‘Boeksessie’ voor mijn nieuwe boek. Elke keer was er wel een reden om onze afspraak te verzetten. Maar als ik nu terug kijk was het maar goed ook. Ik was het afgelopen jaar zo krampachtig bezig met Bloemsma Creatieve Verwerking dat ik alleen maar op mijn tenen liep en helemaal uit balans was. En nu merk ik dat ik deze weer terug gevonden heb, waardoor ik weer achter de laptop ben gaan zitten om verder te gaan schrijven aan mijn nieuwe boek.

Het wiel in beweging brengen

In dit boek wil ik lotgenoten van vroeg seksueel misbruik, die al veel stappen hebben gemaakt in hun proces, hun verhaal laten vertellen. Hoe en wat hebben zij beleefd en gedaan om te komen waar ze nu zijn. Daarna bundelen we onze krachten en gaan samen dat verhaal/ die emotie samenvatten in een creatieve uiting. Het is geweldig om te doen. Zonder verwachting je gevoel laten spreken. Dit is voor mij als beeldend kunstenaar een hele andere insteek om mezelf te uiten. En in zo’n  sessie ook met het gevoel en emotie van de ander aan de gang te gaan. Elke keer merk ik dat ik steeds dichter bij mezelf kom. In dit boek wil ik laten zien dat een verwerkingsproces de moeite waard is om in gang te zetten. Maar dat het een wiel is wat op gang moet komen. En als het op gang is gekomen, in beweging gehouden en onderhouden moet worden. Dit klinkt misschien zwaar, maar als het wiel eenmaal op gang is, merk je dat het je steeds beter afgaat, waardoor je kwaliteit van leven waarschijnlijk gaandeweg kan verbeteren.

Littekens verzorgen

Zo ook deze ‘boeksessie’. Dit was de eerste keer dat ik het gevoel had dat de nadruk niet lag op de zwaarte van het misbruikverleden, maar juist de transformatie en hoe je het verleden kan integreren in de rest van je leven. Welke ‘lessen’ je meeneemt en deze kunt draaien waardoor je jou missie kunt leven. Natuurlijk heb en houd je de littekens uit je verleden. Maar volgens mij loopt iedereen één of meerderen littekens op in zijn of haar leven. Natuurlijk is het ene litteken het andere niet. Maar als je weet hoe je het litteken op jouw manier het beste kunt verzorgen, kan er iets moois uit voortkomen.