Over mij

Wederzijds vertrouwen en veiligheid vind ik heel erg belangrijk. En dat jij écht het gevoel hebt dat ik jou verder kan helpen.

Maaike Bloemsma, eigenaar en beeldend therapeut in Leimuiden

Met veel passie en overgave, werkte mijn moeder in het hotel van mijn ouders op de Veluwe. Dit is de plaats waar ik ben opgegroeid. Mijn vader was vaak in het buitenland voor zijn werk bij de Franse Spoorwegen. Als hij thuis was, bracht hij veel tijd door op zijn kantoor om de administratie te doen.

Rond mijn 37e kwam ik er tijdens een meditatie achter dat ik in mijn vroege jeugd door een medewerker van het hotel werd verhuurd om mannen seksueel te bevredigen. Dit misbruik heeft bijna 5 jaar geduurd en stopte toen ik op de kleuterschool zat.

Nu, bijna 20 jaar later, kan ik oprecht zeggen dat ik weer stevig in het leven sta. Ik voel mij vrij! Het is geen paradijs, maar mijn leven is mooier en voller dan ik ooit voor mogelijk hield.

Maaike Bloemsma - Seksueel misbruik verwerken
Maaike Bloemsma - Seksueel misbruik verwerken

Beeldend kunstenaar en levensgenieter

In 2008 ben ik naar Leimuiden verhuisd, voor de liefde. Het was een natuurlijk moment om afscheid te nemen van de plek met al die nare herinneringen. Samen met mijn partner Hans, geniet ik enorm van de kleine dingen in het leven: met blote voeten door het gras in de tuin lopen, met vrienden op een terras zitten, een wandeling op het stand door de branding. Ik word er blij van!  En als beeldend kunstenaar gaat mijn creatieve hart natuurlijk sneller kloppen van schilderen en keramiek.

Leven met een seksueel trauma

Mijn weg naar geluk en vrijheid was zwaar en soms ondraaglijk. De jaren na de ontdekking van mijn misbruikverleden volgde ik verschillende therapieën. Elke sessie bracht mij een stukje verder, maar ik kwam niet tot die gewenste doorbraak. Dat kwam in mijn beleving doordat we niet teruggingen naar de kern van mijn misbruiktrauma. In die jaren zakte ik regelmatig terug in zware depressies.

Persoonlijke doorbraak door beeldende therapie

Mijn persoonlijke doorbraak bereikte ik bij het Centrum van Verborgen Verlies. Daar volgende ik, verspreid over enkele jaren, zo’n twintig therapiesessies en gingen we wél terug naar de pijn. In 2018 heb ik daar vervolgens ook de opleiding Verlieskunde gevolgd. Als eindopdracht schreef ik mijn boek ‘Durven kijken’ . Hierin vertel ik onder andere hoe ik mijn misbruiktrauma door kunstzinnige uitingen een plek heb gegeven.

Dat ik mijn misbruikverleden op een creatieve manier heb verwerkt, is geen toeval. Zo’n vijftien jaar geleden heb ik mijn bedrijf Bloemsma Creation opgericht. Hiermee richt ik mij op het beeldend zichtbaar maken van bedrijven.

In 2019, het jaar dat mijn boek uitkwam, ben ik mijn praktijk voor Creatieve Verwerking gestart. Het is mijn missie om deelgenoten als jij sterker en veerkrachtiger verder te laten leven. Door met oprechte aandacht naar jou te luisteren. En te onderzoeken wat jij op dít moment nodig hebt. Dat kan beeldende therapie zijn, maar ook iets anders.

Seksueel misbruik bespreekbaar maken

Op seksueel misbruik heerst nog vaak een taboe. Ik wil dit onderwerp bespreekbaar maken. En ook wil ik familie en vrienden van deelgenoten en professionele zorgverleners, écht laten begrijpen welke impact een misbruiktrauma heeft op het leven. Naast individuele sessies geef ik dan ook workshops en lezingen, juist voor deze doelgroep. De workshops geef ik, net als de 1-op-1-sessies, vanuit mijn mooie atelier in Leimuiden.

Wil je er de sfeer eens komen proeven of vrijblijvend met mij kennismaken? Neem dan gerust contact met mij op.

Hulp bij het verwerken van seksueel misbruik