Boek over seksueel misbruik: ‘Durven kijken’

Mijn boek over veerkrachtiger verder leven na seksueel misbruik is een houvast voor lotgenoten. En het geeft familie en professionele zorgverleners inzicht in het leven na een misbruiktrauma.

Voor deelgenoten: boek over verwerking van een seksueel trauma

Als eindopdracht voor de opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies heb ik een boek geschreven over mijn seksueel misbruikverleden. Het boek gaat niet over mijn misbruik zelf, maar met name over hoe ik dit zo’n 40 jaar later op mijn eigen wijze heb verwerkt: zonder woorden, met kunstzinnige uitingen. Het is een van de weinige  misbruikverwerkingsboeken in Nederland, waarin het hele proces van verwerking uitgebreid beschreven is.

Met mijn boek wil ik deelgenoten laten zien dat het mogelijk is om na zo’n tragische start een vrij en gelukkig leven te leiden. Dat er hoop is. Ik wil mensen inspireren en motiveren om met zichzelf aan de slag te gaan en hoop dat zij kracht halen uit mijn boek.

Ik zie mezelf als mentor waar deelgenoten tijdens het verwerkingsproces hun verhaal kwijt kunnen. Zodat zij het gevoel hebben dat zij er niet alleen voor staan.

Maaike Bloemsma
Boek

Dit zeggen anderen over “Durven Kijken”: 

"Een openhartig verhaal waarin je over haar schouder meekijkt"

Een openhartig verhaal waarin je over de schouder van Maaike meekijkt op haar bewogen jeugd en weg naar erkenning van zichzelf. Leer wat de impact is van misbruik en hoe je iemand nu juist wel of niet kunt steunen.
Vind(h)erkenning en handvatten om  jouw ervaringen een plek te geven in je leven.

Het boek boeide me, maakte veel indruk en heeft impact op de manier waarop ik denk en handel ten opzichte van het thema misbruik en mensen die misbruikt zijn.
Martine Baadenhuijsen

"Het ondenkbare onder woorden gebracht. Het onbespreekbare bespreekbaar gemaakt."

Ik heb de afgelopen jaren gezien hoe Maaike is veranderd, door haar ervaringen onder ogen te zien, op te schrijven en zelfs te durven delen met anderen. Ik heb gezien wat dat haar gebracht heeft aan kracht, zelfvertrouwen, zelfliefde, er mogen zijn met alles wat er is.

En ik gun iedereen met vergelijkbare ervaringen om die te onderkennen en een manier te vinden om ze deel uit te laten maken van de groei naar een prachtige, krachtige persoonlijkheid die gezien mag worden, met alles wat er is.
Esther van Berk

“Dit boek is zo realistisch en beeldend geschreven”

Er is moed voor nodig om iets wat lang geleden gebeurd is en traumatisch is aan te durven kijken. En ze is nog een paar stappen verder gegaan; ze heeft niet alleen een opleiding gevolgd op dit gebied, maar ze heeft haar eigen ervaringen rond haar misbruik ook op durven schrijven. Haar boek is zo realistisch en beeldend geschreven dat ik soms dacht dat ik in een film beland was en niet in een waargebeurd verhaal en op een manier dat je door blijft lezen.  Lees dit boek om van haar te leren hoe je om kunt gaan met seksueel misbruik en hoe je meer uit je leven kunt halen.
Marie-Louise Dechesne

Mijn boek over seksueel misbruik geeft inzicht in het leven met een misbruiktrauma

Ben je de partner of een familielid van een slachtoffer van seksueel misbruik? Of ben je therapeut, psycholoog of coach? Dan hoop ik ook dat je mijn boek leest.

In mijn boek vertel ik openhartig over mijn verwerkingsproces en over hoe ik alles heb beleefd en doorleefd. Zodat jij écht begrijpt wat een misbruikslachtoffer doormaakt en jij beter in staat bent om je naaste of client bij te staan.

‘Durven kijken’: de tekst op de achterkant van het boek:

‘Er is geen vluchten van iets wat in mijzelf zit.’

Maaike Bloemsma neemt ons in dit boek mee naar de pijnlijkste en indringendste momenten van haar levensgeschiedenis. Maaike is als heel klein meisje seksueel misbruikt en werd ingezet om op bestelling mannen te ‘bedienen’.

Onbewust heeft ze deze ingrijpende ervaringen diep weggestopt. Intussen was wel de glans uit haar leven verdwenen.

Pas toen Maaike het lef had om werkelijk te kijken, kon ze eindelijk zien wat er echt gebeurd was. En begon ze opnieuw te voelen…

‘Mistige herinneringen beginnen te ontluiken en worden een soort van nachtmerries’, schrijft ze. Te droevig voor woorden en toch heeft Maaike, door haar emoties en gevoelens op een beeldende manier te uiten, daar woorden voor weten te vinden.

Karin Bloemen en Maaike Bloemsma

Zij heeft in dit boek vooral om- en beschreven hoe zij haar verwerkingsproces uitgevoerd, beleeft en doorleeft heeft. Als persoonlijke verwerking én als voorbeeld om te laten zien dat er hoop is, dat een kleurrijk leven mogelijk is na zo’n trieste start. Als levend voorbeeld laat Maaike zien dat het mogelijk is om zo’n trauma om te zetten in kracht.

Nog steeds bepaalt het misbruik uit haar vroege jeugd een deel van haar leven, maar nu motiveert het haar om andere slachtoffers te inspireren dergelijke trauma’s te verwerken. Vanuit haar bedrijf ‘Bloemsma creatieve verwerking’ begeleidt Maaike met creatieve methodes en middelen lotgenoten naar herstel en heling.

Ik hoef me niet meer te verstoppen en ik wil dat ook niet meer, IK WIL LEVEN!

Wil je meer lezen over hoe ik de strijd met mijn misbruiktrauma ben aangegaan, dan kun je mijn boek DURVEN KIJKEN nu bestellen.

Mijn tweede boek is in de maak!

Voor mijn tweede boek heb ik een bijzonder en mooi idee in mijn hoofd. Ik wil deelgenoten, hun naasten en professionele hulpverleners meenemen op het pad dat ik op dit moment bewandel. Graag nodig ik jou uit om kleine stukjes van mijn pad te verweven met jouw pad.

Dit is ook voor professionele zorgverleners. Zij krijgen op deze manier inzicht in het leven na een misbruiktrauma.

De titel van het boek wordt: ‘Blijven kijken’. De ervaringen die ik met jou beleef, ga ik (anoniem) beschrijven in mijn boek. Ben je geïnteresseerd om een stukje mee te lopen? Neem dan gerust contact met mij op.