Beeldende therapie

Uit jouw herinneringen aan je seksueel misbruik op een creatieve manier en kom tot nieuwe inzichten in jouw verwerkingsproces.

Je bent als kind seksueel misbruikt

Je hebt een paar jaar geleden ontdekt dat je als kind seksueel misbruikt bent. Mistige herinneringen zijn inmiddels nachtmerries geworden. Het is niet zo gek dat je dit trauma hebt weggestopt: het doet pijn!

De afgelopen jaren heb je al verschillende behandelingen gevolgd bij psychologen en therapeuten. Toch merk je dat je na verloop van tijd weer terugvalt. Soms denk je, dat je nooit van dat nare gevoel afkomt. Je wordt steeds depressiever en verzint smoezen om onder afspraken met vrienden uit te komen.

Dit is niet het leven dat je wilt leiden!

  • Je wordt soms geheel onverwacht getriggerd, herinneringen komen dan keihard binnen.
  • Er komt niets uit je handen, je voelt pijn!
  • Praten over je misbruik vind je moeilijk, je schaamt je ervoor.
Beeldende therapie, is dat iets voor jou?

Beeldende therapie, is dat iets voor jou?

Met beeldende therapie (oftewel creatieve therapie) druk je gedachten, emoties en herinneringen uit door het maken van een tekening, schildering of ruimtelijk beeld. Het gaat uit van het nu. Hoe voel je je nu? Waar denk je aan? Welke emoties ervaar je? Een herinnering die vaak naar boven komt, kan bijvoorbeeld het onderwerp van jouw kunstwerk zijn. Het is praten zonder woorden.

Wist je dat je hier helemaal niet creatief voor hoeft te zijn?

Als ervaringsdeskundige en beeldend therapeut, help ik jou je ervaringen en herinneringen op een creatieve en beeldende manier te uiten om zo dichter bij je gevoel te komen. Met als resultaat dat jij op een andere manier naar de situatie kijkt, jouw verwerkingsproces in beweging komt en jij je vrijer voelt.

Creatieve therapie, wat kan het jou nog meer opleveren?

  • Je leert om ‘triggers’ sneller te herkennen en erkennen, waardoor je beter in balans bent en vrijer kunt leven.
  • Je wordt je bewust van je gedachten en emoties en durft deze weer toe te laten.
  • Je voelt je minder vaak bang, verdrietig of boos.
  • Je kunt makkelijker onder woorden brengen wat je voelt.
  • Je zelfbeeld en eigenwaarde worden vergroot.

Maaike Bloemsma, beeldend kunstenaar uit Leimuiden

Rond mijn 37e kwam ik er tijdens een meditatie achter dat ik door een medewerker van het hotel van mijn ouders, ‘verhuurd’ ben om mannen te bedienen. Dit gebeurde vanaf dat ik 1 jaar oud was en het stopte toen ik al enige tijd op de kleuterschool zat.

De diepe gevoelens van angst en pijn door mijn misbruiktrauma heb ik op een beeldende manier verwerkt. Met mijn achtergrond als beeldend kunstenaar was dit voor mij een hele logische, natuurlijke manier. Maar ook als je geen creatieve achtergrond hebt, kan beeldende therapie helend werken!

Tijdens het verwerken van mijn trauma heb ik ervaren dat het proces pas in beweging komt, als je naar de pijn toegaat. Terug naar de kern en vandaaruit weer opbouwen. Dat is zwaar.

Jij hoeft dit niet alleen te doen! Het is mijn missie om deelgenoten bij te staan in dit proces, zodat zij zich weer vrij voelen, meer rust ervaren en veerkrachtiger in het leven staan.

Je bent dan ook van harte welkom in mijn atelier in Leimuiden.

Maaike Bloemsma, beeldend kunstenaar uit Leimuiden