Creatieve workshop traumaverwerking voor lotgenoten van seksueel misbruik

Zet sámen op creatieve wijze stappen in het verwerkingsproces.

Deel jouw seksueel misbruikervaring met lotgenoten tijdens een creatieve workshop

Deelgenoten van seksuele mishandeling hebben soortgelijke ervaringen opgedaan. Het kan troost bieden deze verhalen met elkaar te delen. Je kunt elkaar inspireren en motiveren.

Wil jij ervaringen over jouw seksueel misbruik delen met lotgenoten? Maar vind je het lastig om je verhaal onder woorden te brengen?

Dan is een creatieve workshop mogelijk iets voor jou!

Verhalen delen hoeft namelijk niet altijd te gebeuren via het gesproken woord. Door middel van creatieve uitingen breng je jouw traumatriggers tot leven en praat je met lotgenoten, met of zonder woorden. Je hoeft hier helemaal niet creatief voor te zijn!

Heb je interesse en wil hier meer over horen? Neem dan vandaag nog contact met mij op.

Maaike Bloemsma - Seksueel misbruik verwerken

Mijn partner is seksueel misbruikt

Seksueel misbruik raakt niet alleen het slachtoffer. Als partner of familie van een slachtoffer van vroeg seksueel misbruik, krijg jij heel wat te verduren.

Je merkt bijvoorbeeld dat jouw partner:

  • angst heeft voor intimiteit.
  • moeite heeft om iemand te vertrouwen.
  • niet begrijpt wat liefde precies inhoudt.
  • last heeft van stemmingswisselingen.
  • het lastig vindt om grenzen aan te geven.
  • zich verkrampt opstelt bij de opvoeding van de kinderen.

Soms heb je het gevoel dat je wordt meegezogen in het trauma van je partner. Hoe ga je hiermee om? En wat als je partner niet meer over zijn of haar misbruik durft te praten?

Als dit herkenbaar is, dan is creatieve verwerking mogelijk iets voor jullie.

Hulp bij verwerken van misbruiktrauma

Creatieve verwerking in Leimuiden

In mijn atelier in Leimuiden biedt ik verschillende creatieve workshops aan voor mensen met een misbruikverleden en hun naasten. Het is een hele mooie manier om samen een stap te zetten in het verwerkingsproces. Het brengt de communicatie op gang en zorgt voor wederzijds begrip en respect.

Vaak is het voor iemand met een misbruiktrauma lastig onder woorden te brengen wat hij of zij doormaakt. Als partner of naaste lijd jij bewust of onbewust mee in het proces. Het trauma heeft impact op het leven van alle gezinsleden. Iedereen gaat hier anders mee om en het is vaak erg lastig om hier woorden aan te geven.

Tijdens een creatieve workshop wordt niet alleen het verhaal van het misbruikslachtoffer in beeld gebracht, maar ook dat van de andere gezinsleden. Je praat met elkaar, meestal zonder woorden. Dit zorgt ervoor dat je elkaar beter begrijpt en je inzicht krijgt in de gedachten en het gedrag van jezelf en de ander. Creativiteit is hier helemaal niet voor nodig!

Wil je weten of een creatieve workshop past in jullie situatie of heb je vragen? Neem dan vandaag nog contact met mij op.

Om je een idee te geven, hier een korte beschrijving van enkele workshops*

Kei beschilderen
In deze workshop beschilder of beplak je een kei. De kei staat voor de ballast die je altijd hebt meegesleept en wilt loslaten. Of staat voor de kei die jij bent. Hiermee krijg je inzicht in je gedrag, je gewoonten en ook hoe jij je staande hebt weten te houden, ondanks alles.

Ontketen jezelf
Je loopt rond met herinneringen waar je moeilijk los van komt. Ze blijven je achtervolgen, alsof je in kringetjes ronddraait. In deze workshop ga je dit kringetje doorbreken. Je maakt een keten van bijvoorbeeld klei, papier of kralen. De keten staat voor het verhaal dat jij wilt loslaten. Als jij er klaar voor bent, neem je afscheid van dit verhaal en trek jij jezelf ervan los.

Inspiratieketting maken
Soms heb je het gevoel dat je ‘iets’ mist. Je voelt je uitgeblust. Al tijden komt er niets uit je handen en hebt geen puf en focus. Er ontbreekt Inspiratie! In deze workshop ga je een ketting maken met dingen die voor jou symbool staan. Mooie herinneringen, dingen waar je blij van wordt of hoogtepunten uit je leven waar je trots op bent. Je kunt zelf dingen meenemen die je in deze inspiratieketting verwerkt. Door de ketting om te doen of als slinger op te hangen, word je herinnerd aan de mooie momenten en krijg je weer positieve energie.

Hernieuwd contact met je intiemste lichaamsdeel
Als je seksueel misbruikt bent, kan het zijn dat je grote aversie hebt tegen een geslachtsdeel. Intiem zijn met je partner kan daardoor erg confronterend zijn. In deze workshop ga je met je gevoel naar het geslachtsdeel waar je op dat moment het meeste bij voelt. Je maakt het geslachtdeel met klei in de vorm hoe het er volgens jou uitziet, eventueel maak je er versiersels op. Zo ga je er, zonder woorden, mee in gesprek. Je krijg er weer feeling mee en herstelt de verbinding.

Foto’s uit het verleden of je jeugdfoto’s pimpen
Als je door jouw fotoalbum bladert, ploppen herinneringen op en sta je weer in het moment waarop een foto gemaakt is. Soms zelfs met dezelfde emotie als toen. Inmiddels ben je veranderd en letterlijk en figuurlijk gegroeid. Hoezeer ben je veranderd? Wat heb jij meegemaakt als kind? Wil je daar nog aan herinnerd worden? Of ben je jouw ‘innerlijkkind’ kwijtgeraakt en wil je daar weer mee in contact komen? Door een foto van vroeger van jezelf te pimpen, geef je dat stukje geschiedenis aandacht en kom je weer in contact met (het kind in) jezelf.

Wat neem jij mee in je rugzak?
In het verleden heb je nare en heftige dingen meegemaakt die jou in het dagelijks leven belemmeren om gelukkig te zijn. Je krijgt van mij een rugzak die jij vult met symbolen van de herinneringen waar je afscheid van wilt nemen. Tijdens de workshop haal je de rugzak leeg en vul je deze met de waardevolle spullen/symbolen die jij meeneemt in de toekomst. Zo maak jij ruimte vrij voor positieve ervaringen die er nog op je pad komen en kunnen de nare gedachten worden vervangen door nieuwe en fijne herinneringen.

Herinneringendoosje maken
Als je seksueel misbruikt bent, heb je veel traumatische herinneringen. Je hebt ook mooie herinneringen die jou juist een goed gevoel geven. Tijdens deze workshop krijg je een doosje. Deze kun je versieren met foto’s en andere materialen. Je vult het doosje met briefjes, teksten en spulletjes die iets zeggen over je herinneringen. Herinneringen waar je afscheid van wilt nemen of die je juist wilt koesteren. Dit kan jouw verwerkingsproces bevorderen.

Koppen kleien
In deze workshop maak je jouw eigen hoofd met klei. Hoe voel jij je nu? Waar denk je over na? Wat zijn je belemmeringen? Dit breng je met klei tot uiting. Tijdens dit proces kun je deze beelden omvormen tot andere beelden. Dit zorgt ervoor dat je jouw gedachten, herinneringen en beelden transformeert. Het kan jou inzichten geven in bijvoorbeeld je denkpatronen of het laat jou omdenken. Elke keer als je naar je kunstwerk kijkt, herinnert dit je aan je nieuwe inzicht(en).

*Een workshop duurt standaard één dagdeel van drie uur. Het is mogelijk de workshop uit te breiden naar een hele dag (zeven uur). Prijs is op aanvraag.

In mijn atelier in Leimuiden is er ruimte voor maximaal vier personen. Is de groep groter? Dan kom ik graag naar een door jou gekozen locatie.

Wil je ervaren wat een workshop voor jou kan doen? Heb je een specifieke wens, wil je workshops combineren of heb je andere vragen? Neem dan vandaag nog contact met mij op.