Durven kijken

“Mijn boek over veerkrachtig verder gaan na vroeg seksueel misbruik is een houvast voor mensen met een vergelijkbaar verleden”

Maaike Bloemsma

Als eindopdracht voor de opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies die ik heb gevolgd, heb ik de eerste uitgaven van mijn boek over mijn seksueel misbruikverleden geschreven.

Veel mensen hebben al in deze vorm hun verhaal naar buiten gebracht en toevertrouwd aan het papier.

In mijn boek gaat het niet om mijn misbruikverhaal, maar vooral hoe ik het ongeveer 40 jaar later ‘op mijn maner heb verwerkt’.

Graag wil ik met dit boek andere mensen met een traumaverleden inspireren en dat zij hierdoor aan de slag gaan met, of een volgende stap zetten in hun verwerkingsproces.

Heb je zelf geen misbruik meegemaakt, hoop ik wel dat je dit boek leest. Want er zijn ongetwijfeld mensen in je omgeving die dit wel hebben meegemaakt. Ik denk dat je dan beter begrijpt wat seksueel misbruik allemaal voor gevolgen heeft voor de slachtoffers die dit moesten meemaken. En hoop dat je die mensen nog beter kunt steunen met mijn verhaal in je achterhoofd.

Ik heb dit boek NIET geschreven als ‘Zelfhulpboek’!

DURVEN KIJKEN (achterflaptekst)

‘Er is geen vluchten van iets wat in mijzelf zit.’

Maaike Bloemsma neemt ons in dit boek mee naar de pijnlijkste en indringendste momenten van haar levensgeschiedenis. Maaike is als heel klein meisje seksueel misbruikt en werd ingezet om op bestelling mannen te ‘bedienen’.

Onbewust heeft ze deze ingrijpende ervaringen diep weggestopt. Intussen was wel de glans uit haar leven verdwenen.

Pas toen Maaike het lef had om werkelijk te kijken, kon ze eindelijk zien wat er echt gebeurd was. En begon ze opnieuw te voelen…

‘Mistige herinneringen beginnen te ontluiken en worden een soort van nachtmerries’, schrijft ze. Te droevig voor woorden en toch heeft Maaike, door haar emoties en gevoelens op een beeldende manier te uiten, daar woorden voor weten te vinden.

Zij heeft in dit boek vooral om- en beschreven hoe zij haar verwerkingsproces uitgevoerd, beleeft en doorleeft heeft. Als persoonlijke verwerking én als voorbeeld om te laten zien dat er hoop is, dat een kleurrijk leven mogelijk is na zo’n trieste start. Als levend voorbeeld laat Maaike zien dat het mogelijk is om zo’n trauma om te zetten in kracht.

Nog steeds bepaalt het misbruik uit haar vroege jeugd een deel van haar leven, maar nu motiveert het haar om andere slachtoffers te inspireren dergelijke trauma’s te verwerken. Vanuit haar bedrijf ‘Bloemsma creatieve verwerking’ begeleidt Maaike met creatieve methodes en middelen lotgenoten naar herstel en heling.

Ik hoef me niet meer te verstoppen en ik wil dat ook niet meer, IK WIL LEVEN!

Wil je meer lezen over hoe ik de strijd met mijn misbruiktrauma ben aangegaan, dan kun je mijn boek DURVEN KIJKEN bestellen voor € 25,–

"Een openhartig verhaal waarin je over haar schouder meekijkt"

Een openhartig verhaal waarin je over de schouder van Maaike meekijkt op haar bewogen jeugd en weg naar erkenning van zichzelf.Leer wat de impact is van misbruik en hoe je iemand nu juist wel of niet kunt steunen.
Vind(h)erkenning en handvatten om  jouw ervaringen een plek te geven in je leven.

Het boek boeide me, maakte veel indruk en heeft impact op de manier waarop ik denk en handel ten opzichte van het thema misbruik en mensen die misbruikt zijn.

 

 

Martine Baadenhuijsen

"Het ondenkbare onder woorden gebracht. Het onbespreekbare bespreekbaar gemaakt."

Ik heb de afgelopen jaren gezien hoe Maaike is veranderd, door haar ervaringen onder ogen te zien, op te schrijven en zelfs te durven delen met anderen. Ik heb gezien wat dat haar gebracht heeft aan kracht, zelfvertrouwen, zelfliefde, er mogen zijn met alles wat er is.

En ik gun iedereen met vergelijkbare ervaringen om die te onderkennen en een manier te vinden om ze deel uit te laten maken van de groei naar een prachtige, krachtige persoonlijkheid die gezien mag worden, met alles wat er is.

Esther van Berk

“Dit boek is zo realistisch en beeldend geschreven”

Er is moed voor nodig om iets wat lang geleden gebeurd is en traumatisch is aan te durven kijken. En ze is nog een paar stappen verder gegaan; ze heeft niet alleen een opleiding gevolgd op dit gebied, maar ze heeft haar eigen ervaringen rond haar misbruik ook op durven schrijven. Haar boek is zo realistisch en beeldend geschreven dat ik soms dacht dat ik in een film beland was en niet in een waargebeurd verhaal en op een manier dat je door blijft lezen.  Lees dit boek om van haar te leren hoe je om kunt gaan met seksueel misbruik en hoe je meer uit je leven kunt halen.

Marie-Louise Dechesne