EERSTE EDITIE SAMENLOOP TEGEN SEKSUEEL MISBRUIK

Zeg 3x NEE en loop mee tegen seksueel misbruik

Op 19 november- de zondag voor de Week tegen Kindermishandeling- beklommen Maaike Bloemsma (www.bloemsmacreatieveverwerking.nl) uit Leimuiden en Liane Sloos (www.stichtingrise.nl) uit Zoeterwoude, met verwanten en sympathisanten de Vaalserberg om aandacht te vragen voor (de gevolgen van) seksuele kindermishandeling.

Vanuit hun eigen ervaringen als lotgenoot van seksueel misbruik, hebben Maaike Bloemsma en Liane Sloos ervoor gekozen hun ervaringen en kennis over de gevolgen van seksuele kindermishandeling in te zetten voor mensen met (een verleden van) seksuele kindermishandeling.

Een belangrijk maatschappelijk thema, want ondanks alle interventies en voorlichting is het voor slachtoffers nog altijd niet makkelijk naar buiten te komen of passende hulpverlening te vinden. En dat terwijl de impact van seksuele kindermishandeling op de ontwikkeling van een kind enorm is.

Naast aandacht voor het voorkomen van seksuele kindermishandeling is het de wens van Maaike en Liane dat hulpverleners beter toegerust worden in het begeleiden van slachtoffers van seksuele kindermishandeling en dat er vaker gebruik zal worden gemaakt van de inzet van ervaringsdeskundigen. Ook zijn zij van mening dat er meer ruimte zou moeten zijn voor persoonlijk maatwerk in het hulpverleningsaanbod voor mensen die te maken hebben met de gevolgen van seksuele kindermishandeling.

Maaike en Liane hebben gekozen voor De Vaalserberg, want zo zeggen ze: “ Waarom zouden we naar het buitenland moeten als we hier ook een berg hebben? Zeker omdat we het taboe willen doorbreken willen we het zo laagdrempelig mogelijk houden. Voor de meeste deelnemers is het al een hele prestatie om mee te lopen.” De Vaalserberg is het hoogste punt van Nederland met een hoogte van 322,4 meter boven NAP. Vlak bij de berg ligt het drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen.

Maaike en Liane koesteren de hoop dat de beklimming van de Vaalserberg uiteindelijk een jaarlijks terugkerend evenement kan worden als ‘openingsevenement’ voor de Week tegen Kindermishandeling. Dé ultieme droom van Maaike en Liane is dat er uiteindelijk vanuit de 3 verschillende landen gestart zal kunnen worden om elkaar op het centrale eindpunt, de top van De Vaalserberg, te ontmoeten om aandacht te vragen voor dit belangrijke maatschappelijke thema.

Volgend jaar lopen we de “Samenloop tegen Seksueel Misbruik” op zondag 17 november.

Meedoen is gratis en je kunt je alvast aanmelden op: samenloopvaalserberg@gmail.com