Renovatie en aanbouw

In deze 3de blog van de blogserie ‘bouwval, verhuizen, renoveren & aanbouwen en klussen’, ga ik het hebben over wat een seksueel misbruik met je lichaam kan doen. Ik neem hier een huis als metafoor en zie het lichaam al huis.   In mijn vorige 2 blogs had ik het over de metafoor ‘je lichaam als bouwval’ en verhuizen, een nieuwe woning een nieuw begin. De eerste stap van je verwerkingsproces.   Maar wat dan……. Ben je er dan, of moet je na de verhuizing ook renoveren en aanbouwen? Als je je nieuwe woning betroken hebt, ( jou eerste stap in jouw verwerkingsproces)  wil je het waarschijnlijk verbouwen en naar jouw smaak inrichten. Dat hoeft niet meteen. Het is beter om aan je nieuwe omgeving te wennen voordat je meteen aan de gang gaat renoveren.   Laat elke therapievorm of coachsessies beklijven, want als je dat niet doet loop je het risico dat je van de één naar de ander loopt, om welke reden dan ook. En kan er (weer) vluchtgedrag ontstaan. Als je hoopt dat de professional jouw ‘traumagevoel’ wegneemt en dat dit voor jouw gevoel niet snel genoeg gebeurt, loop je het risico om van de ene therapeut naar de andere coach te hoppen, zonder het gewenste resultaat. Ook al beloven ze je van alles, zoals: “mijn therapie helpt echt, of “na drie keer ben je van je klachten af, enz.. Neem de tijd en zoek zorgvuldig naar dat en diegene die bij jouw past.   Uit eigen ervaring weet ik, dat het heel belangrijk is dat de therapievorm maar ook de therapeut de juisten moeten zijn om er wat aan te hebben. Ik ben bij verschillende therapeuten geweest die niet met mij naar mijn ‘pijn’ durfde te gaan. En ik door hun vragen zo te beantwoorden, door te zeggen wat zij wilde horen, ook niet naar mijn ‘pijn’ hoefde te gaan. Natuurlijk, ook van mij erg makkelijk gedacht, maar als een professional niet de juiste vragen stelt om met mijn naar de kern van mijn probleem te gaan, kan ik ‘er omheen blijven draaien’. Hierdoor bleef ik steeds op hetzelfde punt hangen en kwam er geen doorbraak. Ook heb ik wel eens bij een therapeut gezeten die mijn aan mijn ‘misbruik dader’ deed denken. Hoe groot moet de trigger zijn om gedoemd te zijn, niet te slagen? Dit zijn al twee redenen waardoor een therapie of coachingsvorm voor jou niet hoeft te werken.   Ik hoor ook dat professionals soms ook bang zijn, om met mensen met een seksueel misbruiktrauma te werken. Dit kan zijn omdat ze het thema te heftig vinden, maar ook omdat ze bang zijn dat de client bijvoorbeeld in een psychose raakt. Dus wees altijd eerlijk naar de therapeut, maar ook naar jezelf!   Waarschijnlijk heb je ‘verbouwingen’  nodig om je thuis te voelen. Dus kies zorgvuldig je aannemer. HET IS JOUW HUIS, JOUW LICHAAM!!!