‘Verwoorden’

Als ik naar haar kijk zie ik de tranen over haar wangen stromen.

Ze huilt heel stilletjes. De pijn op zijn gezicht doen haar beseffen dat hij, van wie ze zielsveel houd, met haar meelijdt. Door enkele oefeningen met hun beide te doen in een ‘Partnersessie’, kunnen ze elkaar een stuk beter begrijpen. Ze kunnen nu woorden geven aan wat ze voelen. Ze hebben het in beeld gebracht en nu kunnen ze hun gevoelens eindelijk naar elkaar uitspreken.

Hoe fijn vind jij  het als jou partner je begrijpt?

Begrijpt welke last jij meedraagt? Begrijpt dat de ander met jou meelijdt en jij met de ander? Maar door daar woorden aan te geven, hoef je het niet meer te gissen hoe die ander zich zou kunnen voelen. Je hoeft het niet meer in te vullen en te zwijgen omdat je bang bent om de ander pijn te doen. Zeker met een misbruiktrauma is dit vaak het geval. We willen de partner graag beschermen om het er zo min mogelijk over te hebben. Bijvoorbeeld  de ’misbruikte’ omdat zij het er niet de hele tijd over wil hebben en de partner omdat hij geen herinneringen naar boven wil halen. Maar ze zijn allebei onafhankelijk van elkaar aan het lijden, omdat ze zien dat hun partner aan het lijden is. Dit kan dan weer spanningen geven.

Verwoorden

Door hun gevoel beeldend te verwoorden, kunnen ze het beter uitleggen. Beeldende therapie is een hele mooie manier om dat inzichtelijk te maken. Ook nu weer met dit koppel. En ik zag hoe opgelucht en blij ze waren, omdat ze nu het gevoel hadden dat de ze elkaar begrepen in dit stuk pijn en verdriet. Toen de sessie klaar was en we afscheid namen, zag ik in allebei hun ogen tranen, maar dit keer van opluchting.